A tavasz már kopogtat az ajtón és szépen lassan előbújnak hagymás növényeink. Persze csak akkor, ha már ősszel elültettük őket! A színes tulipánok mellett ne felejtsük el a jácintot, nárciszt, krókuszt és fürtös gyöngyikéket sem! Mindezeket akár egy helyre is ültethetjük egy ládába vagy cserépbe, hogy folyamatosan gyönyörködhessünk a virágaikban.
De mi is az a Lasagne módszer?
Ezzel a technikával nagyon hosszú ideig virágoztathatjuk növényeinket. A módszer lényege, hogy a hagymásokat méretük szerint rétegezve egymásra ültetjük. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek nem egyidőben, hanem egymás után virágoznak.
Csináljuk úgy, mintha lasagne-t készítenénk. A legnagyobb hagymákat helyezzük legalulra, kb. 20 cm mélyre, erre terítsünk földet, majd felfelé haladva az egyre kisebb hagymákat ültessük (ehhez nyújtanak segítséget az alábbi ábrák). Az így készült „lasagne” tésztája lesz a hagyma, a szósz pedig a föld. A hagymákat kb. 0,5-1 cm-re ültessük egymástól, hogy az öntözés hatására történő duzzadás után is elférjenek. A végén a tetejét földdel borítsuk be, amire kerülhet még mulcs réteg is. Rendszeresen öntözzük! Mire megérkezik a tavasz, virágba is borulnak😊
Ha ősszel nem készültünk, nem ültettünk hagymásokat, akkor se csüggedjünk! Raktározzuk el ezt a technikát az őszi tennivalóink közé!
Fotók forrása: http://www.gardenia.net ; https://www.dutchgrown.com/ ; https://www.yougarden.com/; https://www.farmergracy.co.uk/