Hagymát hagymával

Jócskán benne járunk már az októberben, amely csak ízlés dolga, hogy megörvendeztet vagy éppen elkeserít bennünket. Személy szerint nekem az ősz a kedvenc évszakom. A színek, a fények, az illatok, az ízek…Persze megértem azokat, akik inkább a melankolikus elmúlással azonosítják, de próbáljuk meg a pozitívumait nézni! A megrögzött tavaszvárók előre dolgozhatnak kicsit, hiszen most van itt az ideje a tavaszi hagymások elültetésének.

A talaj még éppen alkalmas arra, hogy megalapozzuk a tavaszi virágözönt. A hagymák beszerzése gyakorlatilag ma már szinte bárhol lehetséges. Vásárláskor azonban minden esetben győződjünk meg róla, hogy jó minőségű szaporítóanyagot vásároljunk! Kerüljük a sérült, megpuhult hagymákat!

Fontos a terület előkészítése. Elsőként a tájolást kell figyelembe vennünk, a hagymások ugyanis a többnyire a napfényt preferálják, így olyan helyre ültessük őket, ahol minél több a napsütéses órák száma.

Ültetés előtt a talajt fel kell lazítani, esetleg némi komposzttal dúsítani, melyet bizonyosan meghálálnak majd a növényeink.

Az ültetés mélységére vonatkozóan van az a régi szakirodalomból átemelt ökölszabály, hogy a hagyma magasságának 2-3-szoros mélységében dugjuk a földbe őket. Ha ez megtörtént, akkor nincs is más dolgunk, mint talajjal takarni és várni.

Jó hír, hogy a kerttel nem rendelkező növényimádóknak sem kell lemondaniuk a hagymások nyújtotta tavaszi hangulatról. Balkonon is remekül működnek, fontos kritérium azonban, hogy olyan edényt válasszunk, melyben bőven elfér a szükséges ültetésimélységhez elegendő talaj mennyiség, illetve gondoskodjunk megfelelő vízelvezető drénrétegről, perforált edényről, hogy a felgyülemlő víz hatására nehogy rothadásnak induljanak kis kedvenceink.

Habár a hideghatás elengedhetetlen a hagymások fejlődéséhez és rügydifferenciálódásához, ha tartós hideg állna be, balkonon mindenképpen gondoskodjunk az edények takarásáról!

Lássuk mi az, amit érdemes ültetnünk: a klasszikus tulipán, nárcisz, jácint triumvirátuson túl érdemes krókuszokkal (ez botanikai szempontból kakukktojás az eddig felsoroltakkal ellentétben hagymagumós), fürtös gyöngyikékkel, császárkoronával, téltemetővel, csillagvirággal is gazdagítani ízlésesen megkomponált kiültetéseinket.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az általunk ültetett növény milyen magasságú lesz, ennek megfelelően alakítsuk ki az ágyásképet!

A hagymák felszedése meglehetősen megosztó kérdéskör. Bevallom őszintén, kertész lévén, „a suszternek lyukas a cipője”…én még soha nem szedtem fel a tavaszi hagymásokat. A nagy műgonddal nemesített különlegesebb fajták néhány év múltával el is tűntek hanyagságom nyomán…ugyanakkor a klasszikus és egyszerűbb darabok a mai napig szépen muzsikálnak.

Ezeket figyelembe véve érdemes 3-4 évente az elszáradt talaj feletti részek visszavágását követően (ez minden évben szükséges) kiásni a hagymákat. Ez az időpont nagyjából május vége, június elejére tehető. Így megakadályozható, hogy a hagyma a húzógyökerei által olyan talajmélységbe kerüljön, hogy a következő szezonban már ne legyen ’ereje’ kihajtani. Felszedést követően a hagymákat a felesleges talajtól megszabadítva, újságpapírba csomagolva, jól szellőző, fénytől védett helyen tároljuk az őszi ültetésig!